Radar besteedde afgelopen maandag aandacht aan vermogensbelasting bij letselschade. Hoe kan het dat je vermogensbelasting moet betalen zonder dat je vermogen hebt. Dit kan letselschade slachtoffers overkomen. Als de letselschade zaak is afgehandeld en een bedrag wordt uitgekeerd.
Letselschade slachtoffers die na lang procederen een uitkeuring ontvangen kunnen opnieuw slachtoffer worden. Want de Belastingdienst kan langskomen. Per jaar komen er ongeveer 500-700 letselschade slachtoffers bij.
Een klein ongeluk met grote gevolgen
In de uitzending het verhaal over Jeanette Migo die een tijdens het werk kwam te vallen. Hierbij viel ze over een hekje dat door iemand anders in een doorgang was geplaatst. In eerste instantie lijkt het mee te vallen en komt ze de dag nog door.
Daarna worden de klachten erger. Later blijkt dat ze een blijvend letsel heeft opgelopen. Het blijkt dat de zenuwen beschadigd zijn. Bij beide knieën heeft ze last van dystrofie. De gevolgen hiervan zijn ernstig. ze kan niet meer werken. Gaat niet meer op vakantie en komt bijna niet het huis uit.
Omdat bijna niets meer mogelijk is wordt Jeanette volledig afgekeurd. Ze kan niet meer werken. Daarvoor wordt ze gecompenseerd met een letselschade uitkering van de verzekeraar.
Letselschade uitkering voor rest van leven
Letselschade advocaat Geertruid van Wassenaer geeft aan dat de uitkering is bedoeld voro de rest van het level. Bij het bepalen van de hoogte van het letselschade wordt een berekening uitgevoerd. Daarbij wordt gekeken wat de rest van het leven nodig is.
Heeft het letselschade slachtoffer bijvoorbeeld huishoudelijk hulp nodig. Maar ook het slachtoffer voor de rest van het leven een tuinman nodig heeft. In de berekening wordt ook het gemis van het inkomen meegenomen. Het uitrekenen van de hoogte van een letselschade vergoeding is dus niet eenvoudig.
Met de berekening wordt het kapitaal bepaald wat nodig is om alles te compenseren. Dit bedrag wordt vervolgens in één keer uitgekeerd.
Dan komt een nare verassing
Ook in het geval van Jeanette Migo is de hoogte van de letselschade uitkering betaald. Dat bedrag is ook bij haar in één keer uitgekeerd. Maar het jaar daarop volgt een verassing.
De Belastingdienst komt met een brief. Er is sprake van een vermogen. Daarover moet belasting betaald gaan worden. De Belastingdienst ziet de letselschade uitkering als vermogen. Daarover zal de komende jaren belasting betaald moeten worden.
Hier lopen vele letselschade slachtoffers tegen aan. Het bedrag dat ze ontvangen om toekomstige kosten te kunnen dragen wordt als vermogen gezien. Victor Jammers van Slachtofferhulp Nederland geeft aan dat de vergoeding die je ontvangt juist voor de rest van je leven is. Met dit uitgangspunt is de hoogte van het letselschade bedrag vastgesteld.
Victor Jammers is van mening dat het ontvangen letselschade bedrag niet als vermogen kan worden gezien. Het is een compensatie voor de kosten die je gewoon moet maken als slachtoffer.
In de uitzending wordt ook een ander geval aangehaald. Ook hier is er sprake van een uitkering van het volledige letselschade bedrag. Ook hier klopt de Belastingdienst aan. In het eerste jaar hoor je nog niks. Maar de jaren daarna wordt het bedrag als onderdeel van je vermogen en inkomen gezien.
Door het betalen van de belasting over het ontvangen bedrag slinkt dit bedrag sneller dan verwacht.
Wel vermogen maar geen hypotheek
In de studio wordt een case van nog een letselschade slachtoffer behandeld. Iemand die twee keer te maken krijgt met een ongeluk met letselschade als gevolg. Ook zij krijgt het volledige bedrag aan letselschade vergoeding uitgekeerd.
Als ze vervolgens aanklopt voor een hypothee wordt deze geweigerd. Er is sprake van vermogen en geen inkomen. Daarmee kreeg ze bij geen enkele bank een hypotheek. Dus moest worden gekozen voor een huurhuis.
Alleen kreeg ze geen huurtoeslag. Omdat er sprake is van vermogen. Ook de zorgtoeslag kwam te vervallen. Dit laatst is na veel moeite wel weer hersteld.
Vermogensinkomens toets impact op toeslagen
Sinds 1 januari 2013 is er sprake van een vermogensinkomen toets. Letselschade slachtoffers die en bedrag als vergoeding hebben ontvangen krijgen met deze toets te maken. Volgens de toets is er sprake van vermogen.
Voor de ziektekostenregelingen als AWBZ en WMO geldt sinds de genoemde datum een vermogensbijtelling. Hierdoor moeten letselschade slachtoffers een hoger eigen bijdrage betalen voor bijvoorbeeld thuiszorg.
Deze wetswijziging zorgt voor veel onrust. Want het is nu onzeker of het ontvangen bedrag voor de letselschade wel voldoende is.
Dit is een complexe materie. Want door het wegvallen van bepaalde toeslagen moeten letselschade bedragen worden bijgesteld. Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat verzekeraars hier al rekening mee houden. Maar het lastig om het precieze bedrag aan letselschade compensatie te berekenen.
Het is moeilijk om nu te bepalen hoe de zaken in toekomst gaan ontwikkelen. Wat de ontwikkelingen zijn ten aanzien van de vergoedingen. Een oplossing zou zijn om de letselschade compensatie in termijnen uit te betalen.
Samenwerken voor oplossing
Het Verbond van Verzekeraars, Slachtofferhulp Nederland en het verbond van Letselschade Advocaten (LSA) werken nu samen om een oplossing te vinden. Dit is een bijzondere samenwerking. Meestal is er een strijd met de verzekeraars. Maar nu zoeken de betrokken partijen de samenwerking juist op.
Het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging van Letselschade Advocaten en Slachtofferhulp Nederland willen graag dat dit probleem opgelost. De organisaties doen een oproep om dergelijke uitkeringen onder zogenaamde bijzonder vermogen te laten vallen.
Dit is al eens eerder gebeurd. Het smartengeld van de Slachtoffers van de vuurwerkramp in Volendam, DES slachtoffers en de uitkeringen van asbestslachtoffers viel onder deze regeling. Volgens de Vereniging van Letselschadeadvocaten is het onbegrijpelijk dat dit nog niet voor andere slachtoffers is geregeld.
Deze slachtoffers hoefden de zorgtoeslag ook niet te verrekenen.
Lees meer over de uitzending op de site van Tros Radar. Daar kan de uitzending ook nog worden teruggekeken.