Eerder deze maand ontvingen we een ingezonden artikel over gezondheidsklachten na een burn-out. Anno 2013 komt het steeds vaker voor, een burn-out. Wij in Nederland leven in een gejaagde maatschappij. Tijd is geld, dus “hard werken” is het motto. Dit werpt zijn vruchten af; wij zijn bruggenbouwers, staan vooraan als het gaat om innovatie en het Nederlandse bedrijfsleven is een grote speler in de wereldeconomie. Voor het individu (de werknemer) kan dit ook negatieve gevolgen hebben. Door de hoge werkdruk, lange dagen en slechte nachtrust kunnen er lichamelijke en/of psychische klachten ontstaan waardoor u overspannen raakt of een burn-out krijgt. Een burn-out is een combinatie van klachten die, wanneer er niks aangedaan wordt, ervoor zorgen dat u volledig “opgebrand” raakt.
Zorgplicht werkgever bij burn-out
Als u in loondienst bent, heeft een werkgever de zorgplicht een gezonde werksituatie te creeren. Indien dit niet het geval is, kan hij aansprakelijk worden gesteld voor de opgelopen schade. Want als u niet volledig herstelt, psychische en/of lichamelijke klachten na behandeling blijven aanhouden, kan dit grote gevolgen hebben voor uw financiële situatie. U maakt aanspraak op een letselschadevergoeding.
Er is geen reden om bij het toekennen van schadevergoeding principieel onderscheid te maken tussen lichamelijk en psychisch letsel. Het gaat er in een werksituatie immers om, dat de werkgever bepaalt op welke plaats u werkt, onder welke omstandigheden dat gebeurt en met welke hulpmiddelen. Als de werkomstandigheden psychisch ziekmakend zijn dan kan de werkgever evenzeer worden aangesproken op zijn plicht, dat hij ervoor heeft te zorgen dat u in het werk geen gezondheidsschade oploopt. Hetzelfde geldt in het geval u bijvoorbeeld met geweld wordt bedreigd of als er geweld tegen u is gebruikt. Dat kan blijvende psychische schade tot gevolg hebben, welke voor vergoeding in aanmerking komt.
Oorzakelijk verband aantonen
Wel zal u worden gevraagd aan te tonen, dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen het door u opgelopen psychisch letsel en de nalatigheid van de werkgever op het punt van zijn zorgplicht of de geweldsuitoefening door een derde. Dat aan te tonen zal bij psychisch letsel vaak lastiger zijn dan bij concreet aan te wijzen lichamelijk letsel.
Ook zal het de werkgever als u door de werksituatie op psychische gronden bent uitgevallen duidelijk moeten zijn geweest, dat u onheus bent bejegend of overbelast bent. De werkgever moet immers wel de gelegenheid krijgen aan zijn zorgplicht invulling te geven. En als hij niet weet dat u door uw chef wordt geterroriseerd en elke avond door werkt dan kan hij er ook niets aan doen. In beginsel heeft u dus een ‘’waarschuwingsplicht’’. Maar als uit uw overuurstaten blijkt, dat u 80 uur per week draait dan kan een werkgever zich niet achter die waarschuwingsplicht verschuilen. Hij had ervan op de hoogte kunnen zijn dat u veel te hard moest werken.
Letselschade advocaat bij Psychische klachten
Heeft u in het werk of door een andere oorzaak psychische klachten opgelopen? Richt u zich dan tot een letselschade advocaat. Het is van belang dat deze advocaat in haar netwerk de expertise bezit op juridisch, financieel en medisch vlak. Middels deze weg wordt uw belang zorgvuldig in kaart gebracht! (Bron: www.letselschadeadvocaatmolenkrite.nl)