Als je te maken hebt met letselschade kun je van diverse organisaties hulp vragen. Je hebt een groot aantal letselschadeadvocaten en letselschadebureaus die je kunnen bijstaan. Maar hoe weet je nu wat een passende advocaat is? Wat zijn de richtlijnen waaraan de advocaten zich moeten houden? Hier helpt de Letselschade Raad.
De Letselschade Raad helpt je dus niet direct bij jouw individuele letselschade traject. Maar heeft indirect wel veel impact op het verloop van de zaak. Lees hieronder hoe.
Doelstellingen Letselschade Raad
De Letselschade Raad geeft op haar site aan dat ze graag de duidelijkheid en harmonie in het afhandelen van personenschade wil vergroten. De consument moet weten waar deze aan toe is.
De activiteiten van de Raad zijn erop gericht op te zorgen voor een betere en meer persoonlijke behandeling van het slachtoffer in een letselschade zaak. Maar ook in het schaderegelingsproces.
Zo kan extra leed bij het slachtoffer voorkomen worden en zullen ook de maatschappelijke kosten als gevolg van de letselschade afnemen.
Gedragsrichtlijnen Letselschade Raad
De Letselschade Raad controleert de gecertificeerde letselschade advocaten en letselschadespecialisten. Het doel hierbij is om de kwaliteit te verhogen en zorg te dragen dat het slachtoffer centraal staat in de afwikkeling van de zaak.
De Letselschade Raad heeft gedragsregels opgesteld. Aangesloten letselschadespecialisten houden zich aan de opgestelde gedragscodes. Het gaat hierbij om de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) en de Gedragscode Openheid Medische Incidenten (GOMA).
In deze gedragscodes staat aangegeven hoe bijvoorbeeld de verzekeraar en letselschadeadvocaten met elkaar omgaan. En hoe de betrokken organisaties het slachtoffer informeren over de gang van zaken.
Jaarlijks worden de aangesloten specialisten en letselschadeadvocaten gecontroleerd op het volgen van deze strikte richtlijnen en regels.
Speciaal voor letselschade door medische fouten is een specifieke gedragscode opgesteld. Hierbij wordt ingegaan op de richtlijnen waaraan de zorgverleners zich moeten houden bij het behandelen van de zaak. Hoe deze specifieke letselschade zaken het beste afgehandeld kunnen worden en hoe de zorgverlener het beste met het slachtoffer kan omgaan.
De GOMA bestaat uit twee delen. Het eerste deel, deel A, gaat over hoe de zorgverlener moet reageren op incidenten. In het tweede deel, deel B, wordt ingegaan op een juiste afwikkeling van geëiste schadevergoedingen door verzekeraar of het slachtoffer.
Deze gedragscodes kun je via de site van de Letselschade Raad downloaden. Ook op sites van veel aangesloten letselschadebureaus en/of letselschade advocaten kun je deze informatie vinden. Op de sites kun je in plaats van de GOMA soms ook informatie vinden over de Gedragscode Medische Aansprakelijkheid (GMA). Dit is hetzelfde als de hiervoor genoemde GOMA.
Is jouw letselschadeadvocaat aangesloten
Kijk bij het selecteren van jouw letselschadeadvocaat of letselschadebureau of deze is aangesloten bij de Letselschade Raad. Dan kun je ervan uitgaan dat de opgestelde gedragscodes ook worden nageleefd. Hierop wordt jaarlijks toezicht gehouden.
Een ander selectie criterium kan zijn om te kijken of de letselschade advocaat in het bezit is van het keurmerk letselschade. Dit kwaliteitskeurmerk wordt toegekend door de stichting Keurmerk Letselschade. Het keurmerk is te herkennen aan het volgende logo:
Projecten van Letselschade Raad
Om de gestelde doelen te realiseren worden door de Letselschade Raad verschillende projecten opgestart. Op haar site geeft de Raad een overzicht van de lopende projecten en de projecten die al zijn afgerond.
Voorbeelden van afgeronde projecten van de Letselschade Raad zijn:
- Project 1 loket voor verkeersslachtoffers
- Project Medische Paragraaf bij GBL
- Project de Letselschade infowijzer
- Projectgroep Herziening GBL: GBL 2012
Zie voor details van deze afgeronde projecten de speciale pagina op de site van de Letselschade Raad.
Voor het uitvoeren van de specifieke projecten worden projectgroepen ingesteld. De werkopdrachten voor deze projecten worden gegeven door het Platform overleg van de Letselschade Raad. De Raad geeft op haar site uitleg over de doelen en voortgang van de specifieke projecten. Alsmede een beschrijving van de behaalde resultaten.
Op het gebied van medische aansprakelijkheid heeft de Letselschade Raad een permanente projectgroep GOMA ingesteld.