Letselschade claimen, waarop moet je letten als slachtoffer met letselschade? Hoe kan je het beste handelen in deze situatie. Welke schade kan je precies claimen en wie kan je daarbij helpen. Waar moet je op letten om de juiste schadevergoeding te ontvangen.
De vereniging van letselschade advocaten geeft aan dat de meeste letselschade zaken in minnelijk overleg worden geschikt. Hierbij is het niet nodig om te gaan procederen. Het streven is om zoveel mogelijk zaken op te lossen zonder een juridisch gevecht. Al dan niet via een mediationprocedure.
Letselschade claimen wat te doen?
Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die je als slachtoffer ondervindt na een ongeluk. Hierbij kan het gaan om een verkeersongeval of een bedrijfsongeval. Maar ook als gevolg van een medische misser.
Als slachtoffer kan je dan de tegenpartij aansprakelijk stellen voor een letselschade en ter compensatie een letselschadevergoeding claimen.
Aansprakelijkheid bepalen
De eerste stap in het proces om te komen tot een vergoeding is het vaststellen wie aansprakelijk is voor de letselschade. In bepaalde situaties is de aansprakelijkheid wettelijk geregeld. Vooral bij verkeersslachtoffers en bij bedrijfsongevallen wordt het slachtoffer goed beschermt en is veel vastgelegd.
Aansprakelijkheid wordt niet altijd erkend of niet volledig erkend. In deze gevallen kan het aantonen van de aansprakelijkheid een lastig en langdurig traject zijn. Vooral als de schade niet direct waarneembaar is.
Vervolgens bepaal je of je zelf de letselschadevergoeding wil claimen of dat je de letselschade claim laat regelen door een expert. Deze belangenbehartiger zal dan ook de afstemming verzorgen met de tegenpartij. Vooral in een emotioneel zwaar beladen zaak is dit wel zo prettig.
Vaststellen hoogte schadebedrag – de letselschade claim
In de tweede stap bij letselschade claimen is het vaststellen van de hoogte van het schadebedrag. Hierbij wordt gekeken naar de materiële en immateriële schade (zie uitleg hierna). het totaal bedrag wordt geclaimd bij de tegenpartij. De totale schadevergoedingen bij letselschade vaststellen is niet echt eenvoudig. Ondersteuning van letselschade experts hierbij is zeker aan te raden.
Samen vaststellen van letselschadeclaim
Als de claim voor de letselschade is neergelegd bij de tegenpartij kan de onderhandeling beginnen om gezamenlijk de letselschadevergoeding vast te stellen. Om de afwikkeling van een letselschade zaak snel te laten verlopen is het niet altijd wenselijk om het onderste uit de kan te willen halen.
De experts weten op basis van eerdere letselschadezaken en/of jurisprudentie in de wet al snel wat een haalbare claim is waarmee beide partijen genoegen nemen.
Een langslepend juridisch proces bij het claimen van de letselschade vergoeding is niet altijd wenselijk. Je wilt als slachtoffer ook zo snel mogelijk weer verder.
Afwikkelen van de letselschade claim
Als overeenstemming is bereikt over de vergoeding kan de letselschade zaak verder worden afgehandeld. De vergoeding wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
De experts geven aan dat het afwikkelen van een letselschade proces een lastig traject is. Waarbij je op de hoogte moet zijn van de juiste juridische kennis. Deze kennis moet ook actueel zijn. Het is dus aan te bevelen om in een letselschade zaak je te laten ondersteunen door een expert.
Materiële schade en immateriële schade
Bij het claimen van letselschade kun je een vergoeding eisen voor zowel materiële als immateriële schade. Bij materiële schade hebben we het over schade die direct in geld is uit te drukken.
Bijvoorbeeld schade aan eigendommen maar ook de schade als gevolge van het mislopen van inkomen. Hieronder vallen ook de kosten die je moet maken voor bezoek aan en behandeling in ziekenhuis. Maar ook de reiskosten en kosten voor eventuele huishoudelijke hulp die je als letselschade slachtoffer moet maken.
Bij materiële schade kun je ook denken aan de kosten die je moet maken voor aanpassingen in de woning en/of auto.
Bij immateriële schade moet je deken aan de schade als gevolg van verdriet of verlies van levensvreugde als gevolg van jouw ongeval. Maar ook aan het minder goed kunnen slapen of een psychische aandoening. Maar ook littekens en blijvende pijn en ongemak vallen onder immateriële schade. Of het verlies aan sociale contacten door het minder mobiel zijn of het niet meer kunnen uitoefenen van je werk en/of hobby’s.
Smartengeld claimen?
Smartengeld is een vergoeding die je claimt voor de immateriële schade. De omvang van deze schadepost is vaak hoger dan je in eerste instantie verwacht. Maar juist deze post is ook moeilijk aan te tonen en hard te maken.
De schade als gevolg van het niet meer kunnen uitoefenen van hobby’s en werk zijn vaak ook emotioneel sterk beladen. Je wilt het daar als slachtoffer niet vaak over hebben. Maar de impact van deze beperkingen verschillen ook sterk per persoon.
Meestal heeft alleen het slachtoffer recht op smartengeld.,
Juridische ondersteuning letselschade claimen
Bij een letselschade zaak is het belangrijk dat je goed ondersteund wordt. Zeker als je moet gaan strijden tegen een grote verzekeraar is het belangrijk om de juiste expertise aan boord te halen. Hiervoor kun je terecht bij letselschade advocaten en letselschadebureaus.
Veel gespecialiseerde letselschade advocaten in Nederland hebben besloten om alleen de slachtoffers bij te staan. Zij werken niet voor de verzekeraars. Deze advocaten hebben vaak ook veel ervaring met de persoonlijke aspecten van de letselschade zaken. Een langlopend traject kan veel impact hebben en dan is het goed als je professioneel kan worden bijgestaan.
Je kunt je bij letselschade no cure no pay laten bijstaan. Dit is als tijdelijke proef toegestaan. Niet alle advocaten kiezen voor een no cure no pay constructie en maken liever vooraf duidelijke afspraken. Over de kansen op succes en een eventueel financieel risico.
Wanneer de tegenpartij direct schuld heeft erkend in de letselschadezaak zijn de financiële risico’s gering. En kan letselschade claimen mogelijk snel en soepel verlopen.
Kijk bij het selecteren van een letselschadeadvocaat of letselschade expert of deze ook is aan gesloten bij de vereniging van letselschade advocaten (LSA). Net voor dat extra stukje zekerheid.
Letselschade en belasting
De experts kunnen je ook helpen bij de ontvangen vergoeden voor de letselschade en belasting zaken. De belastingdienst is niet altijd duidelijk over de regels ten aanzien van de vergoeding die je voor letselschade ontvangt. Vooral een vergoeding voor het verlies aan verdienvermogen maakt het lastig. Als je dit deel bij letselschade claimen hebt meegenomen miet je bij de belasting aangifte goed opletten.
Je kunt bij het afwikkelen van de letselschade ook een belastinggarantie over de schadevergoeding vragen bij bijvoorbeeld de verzekeraar. Jouw letselschadeadvocaat kan je daar meer over vertellen.
Gratis advies bij letselschade claimen
De experts willen letselschade slachtoffers graag helpen. Ze bieden aan om gratis een letselschade claim in te dienen. Dit volgens een vast stappen plan. In een eerste advies gesprek dat gratis is wordt bepaald wat de kans op slagen is. Daarbij wordt ook direct beoordeeld waar de aansprakelijkheid ligt.
Een enkel letselschadebureau geeft zelfs een voorschot op de te verwachten letselschade vergoeding. Dit als eerste stap bij het letselschade claimen.
Verjaring van letselschade claimen
Een letselschade claim moet binnen een bepaalde periode worden ingediend. Als je niet binnen de wettelijk gestelde termijn een claim hebt ingediend kan de zaak verjaren. Dan verlies je het recht op een vergoeding.
De verjaringstermijn is bij wet geregeld. Wikipedia geeft aan dat er sprake is van een absolute verjaringstermijn van 20 jaar en een relatieve verjaringstermijn van 5 jaar na het bekend worden van de schade. Over deze verkorte verjaringstermijn is in een arrest bepaald dat daarmee subjectief moet worden omgegaan.
De letselschadeadvocaat die aangesloten is bij de vereniging van letselschade advocaten kan je zeker adviseren over de eventuele verjaringstermijn in jouw specifieke geval.
De informatie over letselschade claimen op deze pagina is met zorg samengesteld hierbij proberen we nieuwe informatie zo snel mogelijk te verwerken. Indien iets op deze pagina niet klopt of onvolledig is horen we dat graag. Aan de getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
(Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 26 maart 2016)