Het Verbond van Verzekeraars geeft aan zich zorgen te maken over de stijgende kosten letselschade. Verzekeraars zien bij de autoverzekering steeds meer kosten voor letselschade. Volgens de berichten betaalden de verzekeraars nu al 1,2 miljard euro uit aan claims voor letselschade.
Opbouw kosten letselschade
Het Dagblad van het Noorden haalt een uitspraak aan van Rudi Buis van het Verbond. “Zo’n 20%daarvan komt door buitengerechtelijke kosten, zoals advocaatkosten en medische onderzoeken. Die nemen fors toe en daar maken wij ons wel zorgen over’’.
Het zijn vooral de advocaatkosten die hoog kunnen oplopen. Door de nieuwe regeling moeten de verzekeraars opdraaien voor de advocaatkosten van het slachtoffer. Dit kunnen aanzienlijke kosten zijn.
Rechtszaak over letselschade claim
In het Noorden van het land loopt nu een rechtszaak over een letselschade zaak. In deze smartengeldzaak bood de verzekeraar een bedrag ter compensatie. Dit nadat het slachtoffer drie maanden na het ongeluk was overleden. Nabestaanden gingen hier niet mee akkoord.
In de aangespannen rechtszaak wordt een hoger bedrag aan smartengeld geëist. Hierbij worden de nabestaanden gesteund door letselschadeadvocaat. Verzekeraars en letselschade experts kijken met spanning naar het verloop van deze zaak.
In eerste instantie zijn de nabestaanden in het gelijk gesteld. Maar de verzekeraar gaat in hoger beroep. Inzet van het hoger beroep is de duur van het lijden van het slachtoffer. Unive wil een uitspraak van de rechter of rekening gehouden mag worden met het duur van het lijden.
Verzekeraars geschrokken van uitspraak
Letselschadeadvocaat Liesbeth Poortman die de nabestaanden bij staat verwacht dat de verzekeraars geschrokken zijn van de uitspraak. Deze uitspraak van de rechter kan een precedent zijn voor vergelijkbare zaken.
Ze betwiste dat premies van de autoverzekering moet gaan stijgen doordat de advocaatkosten de pan uit stijgen. Verzekeraars zijn te veel met de financiële kant van de zaak bezig. Het belang van de gedupeerden staat vaak niet voorop.
Het Verbond van Verzekeraars wil inhoudelijk niet ingaan op de specifiek zaak. Het Verbond geeft aan dat juridische duidelijkheid in dergelijke complexe zaken goed is. De hoogte van het smartengeld is altijd moeilijk te berekenen.
Dit bedrag is afhankelijk van een aantal factoren. De duur van het lijden is daarbij één van de factoren waarmee rekening gehouden moet worden.
Univé laat weten dat er een schikking is getroffen met de nabestaanden ten aanzien van de hiervoor beschreven zaak. De verzekeraar zet wel door met het hoger beroep om de juridische duidelijkheid te krijgen.