De branchevereniging van Nederlandse letselschade experts (NLE) komen met reactie op first party-verzekeringen. De experts zien bij de introductie van deze verzekeringen risico’s voor de letselschade slachtoffers. De rechten van deze slachtoffers kunnen geschaad worden.
Wat zijn first party verzekeringen
Wat zijn nu precies first party verzekeringen? Het gaat hierbij om verzekeringen waarbij een automobilist zichzelf verzekert. Dit voor eventuele materiële schade als gevolg van een verkeersongeval. Maar ook voor de eventuele letselschade.
Bij een eventuele schade kan de verzekerde direct bij zijn eigen verzekeraar de schade claimen. Er is dan geen sprake meer van een aansprakelijkheidsdiscussie.
First party verzekeringen als innovatie
Het verbond van verzekeraars bestudeert nu de mogelijkheden van deze first party verzekeringen. Dit in het kader van innovatie. Deze directe verzekeringen worden benoemd in de visie van het Verbond die is aangegeven in “Onderweg naar morgen”.
Hiermee wil het verbond reageren op de vele veranderingen in de maatschappij die invloed hebben op risico’s en verzekeringen. Denk hierbij aan de zelf rijdende auto’s die we binnenkort op de weg kunnen verwachten. Hoe is voor deze voertuigen de aansprakelijkheid geregeld.
Directe verzekeringen een voordeel of niet?
De verzekeraars geven aan dat bij de directe verzekeringen minder discussies zullen zijn over de aansprakelijkheid. Dit is een voordeel voor de slachtoffers.
Het NLE geeft aan dat er meer aspecten zijn bij de letselschade gevallen. Uit de praktijk blijkt dat de slachtoffers vaak andere problemen hebben. DE NLE noemt het vaststellen van de hoogte van de schade en een eventuele toekomstschade.
Bij de huidige letselschade regelingen kunnen slachtoffers zich nu laten bijstaan door letselschade advocaten en/of letselschade experts. Deze experts kunnen de kosten verhalen bij de verzekeraars. Veel letselschade experts geven op hun site ook aan alleen namens de slachtoffers te willen werken.
Compenseren dalende premie opbrengsten
De NLE is bang dat de verzekeraars het schaderegelingsproces naar hun hand willen zetten. Dat bij first party verzekeringen de schadeposten worden genormeerd en gemaximeerd. Deze vergoedingen kunnen lager zijn dan de werkelijke kosten. Een achteruitgang?
Het NLE ziet het dus als een risico op een verslechtering van de regeling. Die misschien wel is ingegeven omdat verzekeraars de dalende premie inkomsten bij de autoverzekering willen compenseren.
Vooral bij slachtoffers met psychische ongevalschade of met een whiplash vreest het NLE voor een beperkte vergoeding. Of zelfs helemaal geen vergoeding. En de reputatie van de verzekeraars bij het uitkeren van de schade is niet goed.
Veel verzekerden zijn bang voor de verzekeraar. Er is ook duidelijk sprake van een ongelijkheid. Het ziet een systeem met first party verzekeringen als een verschraling. Het NLE heeft aangegeven graag met de verzekeraars in gesprek te willen komen over dit onderwerp.