Dolderman Letselschade Advocaat in Utrecht is de letselschadespecialist als het aankomt op het claimen van letselschade van ambtenaren opgelopen door dienstongevallen.
Bijzondere positie De ambtenaar neemt een bijzondere positie in. Het vergoed krijgen van schade van ambtenaren door dienstongevallen wijkt dan ook af van een normale letselschadeclaim en is een specialisme op zich. De rechtspositie van een ambtenaar is volstrekt anders dan de positie van een reguliere werknemer. Ook zal een bestuursrechtelijke procedure moeten worden gestart en geldt het aansprakelijkheidsrecht uit het Burgerlijk Wetboek niet. Er zijn in Nederland maar een paar letselschade advocaten die zich hebben gespecialiseerd in de rechten van ambtenaren en het claimen van een schadevergoeding letselschade door dienstongevallen.
Dienstongevallen
Dienstongevallen ontstaan vaak doordat de werkgever onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen ter bescherming van de ambtenaar. De gevolgen van een dienstongeval kunnen groot zijn. Als de ambtenaar door het letsel zijn functie niet meer kan uitoefenen, kan een medisch ongeschiktheidsontslag volgen en staat een mogelijke inkomensterugval voor de deur.
De zorgplicht
Ook de overheidswerkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat betekent dat de werkplek veilig moet zijn ingericht, dat gevaarlijke machines moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen, dat de ambtenaren voldoende instructies krijgen ten aanzien van veilig werken en dat de overheidswerkgever voldoende beschermingsmiddelen uitreikt aan de ambtenaren zoals bijvoorbeeld veiligheidsschoenen, helmen en gehoorbescherming.
Restschade
Als een ambtenaar schade heeft door een dienstongeval, kan hij bepaalde schadeposten vergoed krijgen uit zijn rechtspositie. Daarvoor is het niet noodzakelijk dat de overheidswerkgever aansprakelijk is; een aansprakelijkheidsprocedure is niet nodig.
Dit wordt echter anders als de schade van de ambtenaar niet of niet geheel door de geldende rechtspositie wordt vergoed. In zo’n geval is sprake van restschade of buitenrechtspositionele schade welke schade door middel van een aansprakelijkheidsprocedure geclaimd moet worden.
Bestuursrecht
In tegenstelling tot een ‘normale’ letselschadeprocedure is het claimen van letselschade door dienstongevallen geen civiele maar een bestuursrechtelijke procedure. Dat betekent dat het claimen van letsel moet gebeuren met een verzoekschrift. Als reactie op het verzoekschrift zal het bestuursorgaan een besluit nemen waartegen – indien de ambtenaar het niet eens is met de uitkomst – binnen zes weken bezwaar moet worden ingediend.
Gratis letselschade advies.
Dolderman Letselschade Advocaat in Utrecht geeft ambtenaren met letselschade gratis advies omtrent de mogelijkheden tot het claimen van een letselschade schadevergoeding voor dienstongevallen. (Bron: Dolderman Letselschade Advocaat)