Moet je bij letselschade no cure no pay ondersteuning kiezen? Of juist niet? Als je te maken met letselschade wil je goede juridische ondersteuning. Dan wil je natuurlijk weten of je bij letselschade no cure No pay geholpen mag worden door een advocaat. Sinds 1 januari 2014 is dat bij letselschade en overlijdensschadezaken wel mogelijk. Dit op basis van een experiment dat 5 jaar duurt. Bij andere rechtszaken is ondersteuning op basis van no cure no pay niet toegestaan.
Als gedupeerde hoef je bij een letselschade zaak niet op te draaien voor de kosten van een rechtszaak. Maar is dit wel een verstandige keuze?
Want als je zeker weet dat de tegenpartij aansprakelijk is hoef je niet op basis van no cure no pay een rechtszaak te starten. De kosten van de letselschadeadvocaat worden namelijk door de tegenpartij die aansprakelijk is betaald. Het gaat hierbij om betaling van de redelijke kosten. Wat redelijk kosten zijn is niet altijd duidelijk.
Bij letselschade no cure no pay wel toegestaan?
In Nederland willen we de claim cultuur zoals deze gangbaar is in de Verenigde Staten voorkomen. Waarbij advocaten bij ziekenhuizen posten om nieuwe klanten te scoren voor wie ze een no cure no pay rechtszaak willen opstarten. De klant heeft niets te verliezen en laat al gauw de advocaat een rechtszaak opstarten. Hierdoor zal de werkdruk van rechters alleen maar toenemen.
Waarom is het bij een letselschade zaak dan wel toegestaan om op basis van no cure no pay ondersteuning te krijgen?
De Orde van advocaten is bij de letselschade zaken gestart met een experiment. Het vermoeden is dat veel slachtoffer afzien van rechtsbijstand uit angst voor de hoge financiële kosten. Bij een langslepend proces kunnen de kosten flink oplopen. Om deze financiële drempel weg te halen heeft de Orde van advocaten besloten om bij letselschade ondersteuning op basis van no cure no pay wel toe te staan. Op deze manier moet het voor mensen mogelijk worden om een erkende letselschade advocaat in te schakelen
Niet alle letselschade advocaten en/of letselschade bureaus staan achter deze proef. In sommige gevallen kan het zijn dat je als slachtoffer na het winnen van de rechtszaak niet de volledige vergoeding krijgt. Soms moet je een deel van de vergoeding afstaan aan de letselschade advocaat of het letselschadebureau.
Letselschade no cure no pay ondersteuning onverstandig?
Als je te maken krijgt met letselschade wil je graag goed geholpen worden De kwestie is meestal al ernstig genoeg. Je wilt bij een eventuele rechtsgang ook niet het risico lopen op hoge financiële kosten. Dan klinkt het aantrekkelijk om ondersteund te worden op een no cure no pay basis. En een advocaat vinden die je op basis van no cure no pay wil bijstaan is niet moeilijk.
Je loopt geen risico en krijgt toch de gewenste juridische ondersteuning?
Maar juridische ondersteuning bij letselschade kan vaak al kosteloos. Als de schadeveroorzaker, of zijn/haar verzekeraar de schade al heeft erkend, zal deze de kosten van de rechtsbijstand betalen. Dit op basis van de redelijke kosten.
Bij een ondersteuning op basis van een no cure no pay constructie kan het voorkomen dat je een percentage van de vergoeding moet afdragen aan jouw letselschade advocaat of letselschadebureau. In dat geval krijgen ze een dubbele vergoeding. Op deze manier loop je als gedupeerde een deel van jouw schadevergoeding mis.
Dit is ook de reden dat niet iedereen achter de no cure no pay constructie staat.
De vereniging van Letselschade advocaten heeft in het verleden al actie gevoerd tegen deze constructie. Het advies is dan ook om te kiezen voor een erkende letselschade advocaat die is aangesloten bij de LSA.
Ondersteuning op basis van no cure no pay klinkt aantrekkelijk maar wordt dus niet altijd op de juiste wijze gebruikt. Laat je dus goed informeren.
Wat als aansprakelijkheid niet wordt erkend?
Maar wat moet je doen als de tegenpartij op voorhand de aansprakelijkheid niet erkend? Het dus niet zeker is dat je de rechtszaak gaat winnen. In die gevallen loop je wel een financieel risico.
In deze gevallen is het verstandig om advies in te winnen bij een ervaren letselschadeadvocaat. Een deskundige advocaat moet een goede schatting kunnen maken van de winst kansen en de eventuele kosten voor de juridische ondersteuning. Op basis hiervan kun je dan een afweging maken.
Als de kans op succes hoog is en dus de risico’s laag hoef je niet te kiezen voor een ondersteuning op basis van no cure no pay.
Om het risico van de kosten voor de klant te beperken hebben de letselschade advocaten bepaalde constructies.
Van der Toorn personenschade werkt met een kostengarantie. Als het bureau op het persoonlijke verhaal inschat voldoende kans te maken op een letselschadevergoeding geeft het een garantie af. Daarin wordt vastgelegd wanneer je de kosten niet of niet helemaal hoeft te vergoeden. Het bureau geeft ook aan wanneer je geen kostengarantie krijgt.
Bij Drost letselschade kun je kiezen voor de No win No fee dienstverlening. Je betaald dan niet voor de professionele begeleiding vanuit het letselschadebureau.
Andere letselschade advocaten adviseren in deze zaken met een onduidelijke winstkans of een hoog risico juist wel om voor no cure no pay te kiezen. En als de letselschadeadvocaat in deze complexe letselschade zaak wel wint, krijgt deze recht op zijn uurloon met een extra succesfee.
Evaluatie proef letselschade no cure no pay
Vijf jaar na het ingaan van de proef met no cure no pay bij letselschade zal de Orde van advocaten gaan evalueren. Daarbij wordt gekeken wat het effect van de maatregel is geweest op de toegankelijkheid tot het recht. Pas na deze evaluatie zal duidelijk worden of het experiment een definitief vervolg zal krijgen. Na de evaluatie weten we of het dan nog steeds mogelijk is om bij letselschade gebruik te maken van een no cure no pay advocaat. Of dat de proef met letselschade no cure no pay ten einde is.
De informatie over de Letselschade no cure no pay op deze pagina is met zorg samengesteld hierbij proberen we nieuwe informatie zo snel mogelijk te verwerken. Indien iets op deze pagina niet klopt of onvolledig is horen we dat graag. Aan de getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
(Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 25 maart 2016)