De meeste mensen zullen in het leven op een bepaald moment te maken krijgen met een auto ongeluk. Wanneer je te maken hebt met een auto ongeluk zijn er bepaalde dingen die je wel en niet moet doen, zelfs als je niet gewond bent.
Als je betrokken bent bij een ongeval in het verkeer is er een kans dat je hier letsel bij oploopt. Dat betekent dat je verwondingen hebt opgelopen aan je lichaam zoals botbreuken, kneuzingen, whiplash of psychische klachten. Erg vervelend. Meestal kan je hierdoor ook een tijd niet werken. E.e.a. kan gevolgen hebben voor je inkomen.
Vraag altijd deskundig advies aan bij een goede letselschade advocaat die je kan helpen om een vergoeding te eisen voor de opgelopen lichamelijke en psychische schade.
Leg de toedracht van het ongeval vast voor mogelijk letselschade
Als je betrokken bent bij een ongeval met letsel, dan wel aanzienlijke schade aan je eigendommen hebt, zorg dan dat de ongevalsituatie zo goed als mogelijk wordt vastgelegd. Verzamel zoveel als mogelijk bewijs (maak foto’s van de situatie, de voertuigen en de schade en zoek getuigen die het ongeval hebben waargenomen). Leg alles vast voordat de voertuigen worden verplaatst.
Vraag jezelf af of de schade die veroorzaakt is door het ongeval aanzienlijk is, neem dan het zekere voor het onzekere.
Als er gewonden zijn en je hebt een EHBO cursus gevolgd, probeer dan eerste hulp te verlenen. Bij twijfel nooit een gewonde persoon bewegen of verplaatsen. Leg eventueel een warme deken of een jas over de gewonde heen.
Bel zelf – of laat iemand de politie bellen om het ongeval te melden. De persoon die de politie belt moet melding maken over eventuele gewonden en de ernst van die verwondingen. Indien mogelijk meld je dus ook hoeveel gewonden er zijn, zodat er snel voldoende ambulance personeel aanwezig is.
Als het ongeluk op de snelweg plaatsvindt, zet dan direct je alarmlichten aan om het aankomende verkeer bijtijds te waarschuwen. Gebruik je gevarendriehoek.
Breng jezelf en andere betrokkenen in veiligheid.
Tips
- Fotografeer alles
- Zorg voor getuigen
- Bouw een dossier op (maak een verslag gedurende het traject)
- Laat lichamelijke klachten snel onderzoeken
- Zoek snel een goede letselschade advocaat
- Noteer kosten en bewaar alle bonnetjes
- Overleg tijdens het traject altijd eerst met je letseladvocaat voordat je ergens mee akkoord gaat
- Lees het schadeformulier goed door, vul alles in en laat het ondertekenen!
Informatie verkrijgen
Bij elk ongeval dien je de volgende informatie in bezit te krijgen:
- De andere bestuurder: naam, adres, rijbewijsnummer, informatie over de verzekering, kenteken
- Getuigen: naam, adres en telefoonnummer
- Politieagenten: vraag de agenten die het verkeersongeval onderzoeken om een kaartje met incidentnummer, zodat je in een later stadium gemakkelijk een statusrapport kan opvragen. De meeste agenten zullen deze gegevens uit zichzelf aan jou overhandigen.
- De locatie: maak notities van de plaats van het ongeval en waar het precies heeft plaatsgevonden, de staat van het wegdek, type wegdek, (beperkte) snelheidslimieten, verkeersborden/stoplichten, het weer, donker/licht gebied, etc.
- Het ongeval: maak aantekeningen van de oorzaak van de aanrijding, zoals de rijrichting van de betrokken voertuigen en wat er precies gebeurde op het moment dat de botsing plaatsvond.
Wees je ervan bewust dat, indien er een geschil voortvloeit uit het ongeval, je wellicht notities moet delen met de persoon die je aanklaagt of gaat vervolgen.
Ook als je fout zit kan je misschien toch schade claimen voor letselschade
Zelfs als je denkt dat jij fout zit, kan je misschien toch schade claimen. Vaak hebben beide bestuurders samen schuld aan het ongeval. Er kunnen factoren zijn die een rol spelen bij het ongeval, maar waar je misschien nog niet op de hoogte van bent en het kan zo zijn dat de andere bestuurder schuldiger was dan jij. Bespreek dit met een letselschade advocaat om een inschatting te maken over de haalbaarheid van een claim.
Medische zorg krijgen (ga naar je huisarts)
Ga zo snel mogelijk naar je (huis)arts wanneer je letselschade hebt opgelopen als gevolg van het auto ongeluk. Indien je dat pas geruime tijd later doet, is er een kans dat je verzekeringsmaatschappij gaat beweren dat je klachten na het verkeersongeluk
door een ander ongeval zijn ontstaan. Dat kan tot problemen leiden bij het claimen van een schadevergoeding.
Als je gewond bent geraakt door het ongeluk en de andere bestuurder aansprakelijk stelt, kan het zo zijn dat de andere bestuurder stelt dat je verwondingen geen verband hebben met het ongeval.
Vertel je huisarts daarom zo goed als mogelijk over het ongeluk en de klachten die je daardoor hebt opgelopen. Wees uitgebreid! Stel de arts op de hoogte als je last hebt van geheugenverlies, hoofdpijn, bloed of vocht in je oor, duizeligheid, oorsuizen, desoriëntatie, misselijkheid, verwardheid of andere ongebruikelijke lichamelijke of psychische klachten.
Als de klachten na het eerste doktersbezoek niet overgaan, ga dan terug en maak hiervan melding en vraag eventueel een verwijsbrief naar een specialist.
Bij veel botsingen wordt het hoofd hard geraakt, maakt het hoofd een heftige slingerbeweging (van voor naar achter) of lijden mensen aan hersenletsel als gevolg van auto ongevallen, terwijl ze (nog) niet beseffen dat ze gewond zijn geraakt.
Het is het beste om al je klachten duidelijk aan te geven, zodat de arts kan uitsluiten of je een hersenschudding of mogelijk ander hersenletsel hebt opgelopen.
Bewaar alle bewijsstukken van je schade!
Het is heel erg belangrijk dat je alle bonnetjes van uitgaven of medische kosten bewaart. Dit is namelijk je bewijs dat je financiële schade hebt. Als je niet meer kunt werken en je krijgt minder salaris bewaar dan de salarisstroken (ook van voor het ongeval).
Verwondingen opgelopen? Claim een financiële vergoeding
Als je hulp wil inschakelen van een ervaren, betrouwbare letselschade advocaat in Utrecht die zich voor 100% inzet om een maximale schadevergoeding te claimen, ga dan naar de website: letselschade advocaat utrecht en vul het contactformulier in, zodat we je vandaag nog kunnen terugbellen om uit te zoeken waar je allemaal recht op hebt.
Maak gebruik van onze kennis en ervaring op het gebied van verkeersongevallen met letsel. Wij krijgen regelmatig met letsel in het verkeer te maken en kunnen hierdoor kwalitatief hoogwaardige ondersteuning bieden. Een adviesgesprek boordevol nuttige tips is bij ons altijd gratis. (Bron: Letselschadekantoor Dolderman in Utrecht helpt slachtoffers van verkeersongevallen ook op pro deo basis)