Veel artsen geven toe aan de druk van boze patiënten. Uit angst voor een officiële klacht laten artsen onnodige onderzoeken uitvoeren. Eerder deze week publiceerde het NRC een artikel over een arts die handelde uit angst voor de patiënt.
Patiënt eist nader onderzoek
In het artikel wordt een zaak bij een Rotterdamse huisarts aangehaald. Toen ze de uitslag van een bloedtest terugkreeg was het voor de huisarts duidelijk. Geen extra onderzoek was nodig. De vitaminewaarden wel iets lager dan normaal maar geen verder onderzoek.
De patiënt gelooft het verhaal alleen niet. Ook niet na zelf de resultaten te hebben gezien en een extra uitleg. Nader onderzoek werd geëist. De case werd zelfs door de patiënt op een patiëntenforum geplaatst. Het oordeel op het forum was dat de huisarts zorg weigerde.
Uit angst voor een formele klacht en/of een claim wordt dan toch ingestemd met een vervolg onderzoek. Ook de drie internisten die vervolgens zijn geraadpleegd concluderen dat er niks aan de hand is. Nadat verschillende kostbare onderzoeken zijn uitgevoerd.
Angst voor schadeclaims volgens onderzoek
De beroepsorganisatie VVaa heeft in samenwerking met de stichting Beroepseer onderzoek gedaan onder 1.100 artsen. Conclusie is dat artsen handelen soms uit angst voor schadeclaims of klachten. Dit van patiënt, familie of zelfs de zorgverzekeraar.
80% van de ondervraagden bevestigt soms zorg voor te schrijven die afwijkt van wat ze professioneel wenselijk achten. Een groot percentage waarschuwt voor een claim cultuur.
Artsen worstelen in de behandeling van de patienten met een defensie houding. Bang voor de reacties en negatieve recensies. Maar extra en overbodige behandelingen maken de zorg onnodig duur.
No Cure No Pay folder
De huisarts die in het artikel van het NRC wordt aangehaald laat weten wel eens een No Cure No Pay folder in de wachtkamer te zien. Folders van letselschadeadvocaten van letselschade bureaus. Deze folders zijn een uitnodiging aan de patiënt om artsen aan te klagen als ze niet tevreden zijn.
En als het niets oplevert kost het je ook niets. Want het gaat dan toch om No Cure No pay.
De huisarts geeft aan dat in de aangehaalde ze zaak ze sterk zou staan in het weigeren van extra onderzoeken. Hiervoor had ze geen schadeclaim hoeven te betalen.
Maar als zaak behandeld zou worden moet ze wel een vervanger voor in de praktijk regelen. Wat weer kosten zijn en verloren tijd. Deze tijd wordt niet aan zorg besteed.