Vandaag komt Slachtofferhulp met het persbericht dat de organisatie gaat samenwerken met de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU). Slachtofferhulp Nederland gaat de samenwerking aan met een onderzoeksteam van de VU bestaande uit juristen, psychologen en medici. Deze groep mensen gaan de komende jaren samenwerken op het gebied van letselschade. De VU en Slachtofferhulp tekenden daarvoor een intentieverklaring. Op deze manier willen beide partijen de positie van slachtoffers van letselschade, die ontstaat na bijvoorbeeld een verkeersongeval, versterken. Het bundelen van de krachten moet bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van de behandeling van letselschade.
Veel slachtoffers ervaren het afwikkelingsproces van letselschade als erg belastend. Soms zelfs zodanig dat dit een negatieve invloed heeft op hun herstel. Er gaan steeds meer stemmen op om het afwikkelingsproces te verbeteren. Er moet meer aandacht komen voor immateriële behoeften zoals erkenning en excuses, een betere informatievoorziening voor slachtoffers, meer vat op het verloop van het proces, en aan herstel en reïntegratie moet een hogere prioriteit worden toegekend. Slachtofferhulp en de VU willen beiden werken aan de verbetering van de positie van het slachtoffer en de kwaliteit van de letselschadebehandeling.
Slachtofferhulp Nederland en de VU gaan onder andere samenwerken aan het opzetten van de zogenaamde ‘Letselschademonitor’. Doel is om slachtoffers de mogelijkheid te geven de kwaliteit van verschillende rechtshulpverleners met elkaar te vergelijken. Ook zal samenwerking plaatsvinden in het kader van een project met ondersteuning van slachtoffers via het internet, zoals online inzage in hun persoonlijke letselschadedossier, algemene informatie over de letselschadeafwikkeling en coaching. Verder wordt onderzocht welke typen slachtoffers onderscheiden kunnen worden. Doel is om de hulpverlening beter af te stemmen op de behoeften van slachtoffers.
Slachtofferhulp Nederland helpt jaarlijks meer dan 100.000 slachtoffers na een misdrijf of verkeersongeluk. Vijftienhonderd vrijwilligers bieden praktische en juridische adviezen en emotionele steun. Driehonderd beroepskrachten zorgen voor professionele ondersteuning. In de media en politiek treedt Slachtofferhulp Nederland op als belangenbehartiger. Zie verder de site van www.slachtofferhulp.nl