Vandaag op NU.nl een bericht over de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over de letselschade vergoedingen. Verzekeraars mogen geen maken tussen mannen en vrouwen bij het bepalen van de letselschade vergoeding. Dit zou discriminatie zijn.
Verschil uitkering letselschade man en vrouw?
Het College voor de Rechten van de Mens moest een uitspraak doen over een case waarin een vrouw als kind een blijvende hersenbeschadiging en een verlamming was opgelopen na een ongeluk. In de berekening van het letselschade bedrag was verzekeraar Reaal ervan uit gegaan dat de vrouw kinderen zou krijgen. Tevens was de aanname dat de vrouw in de eerste jaren na de geboorte, vanaf 27 jaar tot haar 37e, niet zou gaan werken. Voor de periode daarna ging Reaal ervan uit dat de vrouw weer parttime zou gaan werken. Deze aannames zorgden bij het vaststellen van het letselschade bedrag voor een flink lager schadebedrag. Opvallend is dat deze uitgangspunten bij het vaststellen van het schadebedrag voor mannen niet gehanteerd zouden worden.
In deze zaak heeft nu het College aangegeven dat hier onjuist is gehandeld. De verzekeraars moeten mannen en vrouwen gelijk behandelen.
Rechter gaf verzekeraar eerst gelijk
Over deze kwestie had ook een rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan. De rechter was van mening dat het redelijk is om te veronderstellen dat de vrouw kinderen zou krijgen en een periode van tien jaar niet zou gaan werken.
Het College geeft aan dat deze aannames niet bij mannen worden gedaan. Ook de groep mannen kan besluiten om na een geboorte minder te gaan werken. Het College is van mening dat dit ”onderscheid op grond van geslacht” is aan te merken als discriminatie en dus in Nederland verboden.
Mogelijk dat deze uitspraak van het College weer een aantal nieuwe rechtszaken zal opleveren waarbij gezinnen een hoogte van een schadebedrag gaan betwisten.